Lainaa.com

Luokittelematon

Onneksi kehonmittaus kertoo muutakin kuin painon

20.10.2011, Katja

Välimittaus, tuloksena vain parin vaivaisen kilon pudotus painossa, mutta onneksi muut mittarit kertoivat parempia uutisia.

Rasvaa on palanut, lihasta on tullut, koneen laskemaan ihannepainoon on pudotustarve pienentynyt vajaalla viidellä kilolla – olen iloinen, vaikka järkytys oli melkoinen kokonaispainon vähäisen pudotuksen vuoksi. Terveys- ja ravintovalmentaja Marjaana Riissanen sai pahimmat shokit pyyhittyä avattuaan mittaustulosta tarkemmin, ja kun tuli pikkusiskolle kerrottua tuloksesta niin se valkeni itsellekin: olen onnistunut!

Olen niin iloinen kanssakapinalaisten huikeista tuloksista välimittauksessa. Painoa oli pudotettu reilusti, puolimaratoneja juostu ja tavoitteita saavutettu. Itselläni on tavoite kolme kokoa pienempiin farkkuihin mahtumisesta maaliskuussa 2012, ja nähtäväksi jää saavutanko sen. Ne kokoa pienemmät menivät jalkaan, vaikka jenkkakahvaa hieman liitingin yli tulikin. Olen siis edennyt kohti tavoitettani, ja se on hyvä se. Olen myös pystynyt tekemään sen itselleni sopivalla tavalla, vaikka ruokailuun ja lepoon pitää vielä kiinnittää huomiota ja opetella niitä enemmän.

Marjaanan kanssa puimme painonpudotusta, ja tulimme siihen lopputulokseen, että kyllähän kilot saisi karistettua nopeastikin, jos se olisi ainoa tavoite. Farkkukoon pienenemisen lisäksi tavoitteenani on löytää sellainen elämäntapa, joka jää minulle loppuelämäkseni ja pitää minut hyvinvoivana. Painon pitää laskea ehdottomasti, mutta pitäisi muistaa nähdä sen taakse. Minun Kunnon Kapinani jatkuu Kainuussa vielä ensi maaliskuun jälkeenkin. Vuosi on lopulta lyhyt aika saavuttaa pysyviä tuloksia ja muutoksia elämäntapoihin. Ehkäpä voinkin soveltaa lausetta ’oppia kaiken ikää’ itselleni ’kapinaa kaiken ikää’.

Tuo kapina-sana on alkanut miellyttämään minua entistä enemmän tämän kampanjan edetessä. Minä olen kapinassa kalenteriani ja ruokailutottumuksiani vastaan, ja aion olla sitkeämpi kuin ne. Liikkumiseen olen saanut Kapinasta mahtavan lisäpotkun, ja tiedostan asioita ihan eri tavalla kuin ennen. Ja kun pääkoppa prosessoi asioita, voin sillä aikaa liikkua ja valmistella kehoni kunnon ja tapojeni parantumista. Mulle se passaa, ei tässä ole pappia kyydissä, yksi Oittinen vain.

Ravintosuositukset, painoindeksit, suosituspainot ja sen sellaiset ovat hyvin yksiselitteisiä. Joskus ne eivät näe yksittäisen ihmisen tilannetta, kykyä ja tapaa pyrkiä niihin. Ne ovat hyviä mittareita isojen joukkojen lokerointiin, mutta koen, että ne saattavat olla yksilölle lannistavia mittareita. Olisi mahtavaa kun jokaisella, jolla siihen halua on, olisi mahdollisuus kotonaan seurata kehonsa koostumusta kuntoilun edetessä. Minähän hylkäsin puntarin jo kesällä, kun sutjakoitumisesta huolimatta paino ei tuntunut laskevan. Tein hyvin, sillä nyt välimittauksesta näen, että luu- ja lihasmassani sekä rasvaton massani ovat lisääntyneet ja rasvamassani vähentynyt. Aivan niin kuin pitääkin, mutta eihän puntari sitä minulle kerro. Se kertoo vain painon. Huh, onneksi en ole lannistunut.

Kunnon Kapina Kainuussa on minulle hyvin henkilökohtainen kampanja. Tässä omassa kapinassa sitä meinaa unohtaa sen, että moni muukin kainuulainen on saattanut aloittaa oman kapinansa. Kainuun Liikunnan nettisivulta Kunnon Kapina Kainuussa -kohdasta löytyy ruokapäiväkirja, jota täyttämällä pääsee hyvin käsiksi omiin ruokailutottumuksiinsa, ja liikuntakortti sekä ravitsemus- ja liikuntavinkkejä. Onnea matkaan, sillä tavoitetulos on määränpää, ja monesti matka sinne on paitsi vaikea myös hauska, opettavainen, palkitseva ja itsetuntemukseen kannustava.

Kanssakapinalaisille terkut 🙂 Syysloma häämöttää kalenterissa, ja antaa taas ihanaa tyventä arkiaherrukseen. Ja aikaa perheelle ja itselle.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *